Jste tady
Home > Zahrada > Jak správně uskladnit ovoce a zeleninu na zimu?

Jak správně uskladnit ovoce a zeleninu na zimu?

Určitě jste už i vy sklizeny téměř celou úrodu zeleniny a ovoce. Vaše zahrada sice zeje prázdnotou, ale stav přeplnění hlásí všechny bedničky, košíky a skladovací prostory. Chcete-li vypěstovanou zeleninu a ovoce užívat co nejdéle? Inspirujte se následujícími způsoby, jak je co nejlépe uskladnit.

Jen jablka a hrušky se stopkou vydrží celou zimu

Dlouhou životnost jablek a hrušek ovlivňuje už samotný sběr, který je ideální provádět za suchého počasí. Každý plod je třeba odtrhnout ze stromu i se stopkou, jinak je velmi náchylný na nahnívaní. Samozřejmě, při sklizni se občas podaří stopku zlomit, a proto vždy před uskladněním tohoto ovoce všechny plody protřiďte. Ty, které stopku nemají, oddělte a vyčleňte si je na dřívější konzum. Jablka a hrušky se stopkou můžete uskladnit na zimu a za ideálních podmínek vám vydrží až do léta. Jednotlivé plody ukládejte do prodyšných dřevěných nebo plastových bedýnek maximálně do dvou řad. Jablka nahoru stopkou, hrušky stopkou dolů. Pokud každý plod zabalíte do novinového papíru, zabráníte šíření hniloby z plodu na plod. Jednotlivé bedničky můžete skladovat v maximálně dvou řadách na sobě, případně každou vložit do zvláštní police. Jablka a hrušky mají tendenci absorbovat vůně a mnohé organické látky, proto je skladujte ve zvláštní místnosti bez přítomnosti jiného ovoce či zeleniny.

Mrkev a petržel ideální vložit do písku

Kořenovou zeleninu jako mrkev a petržel skladujeme nejčastěji v chladnějších sklepích zahrabané v písku. Tak zabráníme jim vysušení a zeleninu zachováme svěží a čerstvou i celé měsíce. Nikdy však do jedné nádoby s pískem neumisťujte několik druhů zeleniny najednou a před uskladněním písek přehnaně nepolévejte vodou. Mrkev či petržel vám totiž mohou shnít. Pokud máte vlhčí sklep, nádobu s pískem nepokládejte přímo na zem, ale například na dřevěnou paletu. Písek by totiž mohl nadměrně absorbovat vodu. V případě suchých skladovacích prostor s nízkou vlhkostí je vhodné do blízkosti skladované zeleniny umístit nádobu s vodou.

img_5135-1024x768

Bez ohledu na typ skladované zeleniny či ovoce, skladovací prostor vždy předem připravte. Zajistěte, aby byl dostatečně provětrán a neobsahoval na stěnách žádné plísně. Pokud jsou přítomny, ještě před uložením plodů nezapomeňte na jejich poctivé odstranění.

Top